Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Tento týden byl zajímavý tím, že cena zlata poprvé od léta 2020 překonala hladinu 2000 dolarů za unci. Viděli jsme něco naprosto nepředstavitelného. Z pondělní hladiny kolem 1960 dolarů za unci vyletěla cena až na úterních 2080 dolarů za unci. Tady přišla korekce a cena se vrátila zpět k 2000 dolarů za unci. I to je ale hodně, když vezmeme v úvahu, že 100denní průměr činí 1831 dolarů za unci.

Co stálo za prudkými skoky zlata? Byla to Ukrajina. Nejprve strach z rozšíření války a s tím konec sázek na výrazné zvýšení úrokových sazeb v USA a následně naopak naděje, že mírové rozhovory válku zastaví. Trhům se líbilo hlavně vyjádření ukrajinského prezidenta V. Zelenského, že je ochotný učinit kompromisy.

Korunová cena zlata

Dramatický skok dolarové ceny se pochopitelně propsal i do korunové ceny. Zatímco před měsícem stála unce zlata kolem 39 tisíc korun, tento týden atakovala unce cenu 48 tisíc korun. Ve druhé polovině se ale už vrátila pod 46 tisíc korun.

Na tom se pochopitelně podepsal i kurz koruny k dolaru. V pondělí byl totiž v jednu chvíli na dosah 24 korunám za dolar. V následujících dnech přišla korekce a kurz se vrátil k 22,80 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

Americká inflace vyskočila na nejvyšší hodnoty od roku 1982, když na meziroční bázi činí 7,9 %. To mezi mnohými vyvolává očekávání výrazného zvýšení úrokových sazeb centrální banky. Proti tomu však mluví strach z války na Ukrajině. Zvýšení sazeb je pochopitelně špatné pro cenu zlata. Zlato by mělo jít níž. Jenže tomu nehraje do karet zase ta Ukrajina. Zlato je bezpečný přístav. Zlato je tak mezi dvěma mlýnskými koly a bude skákat nahoru a dolů.

V úterý vyjde index průmyslových cen. Čeká se výrazný růst o 0,8 %. To opět vrátí do hry sázky na vyšší úrokové sazby. Ve středu rozhodne americká centrální banka o svých úrokových sazbách. Nikdo se nyní nepře o to, zda sazby zvedne či ne. To, že je zvedne, je vzhledem k rekordní inflaci jasné. Nejasné je jen to, zda je zvedne o čtvrt či půl procentního bodu. Před válkou na Ukrajině bych se klonil k půl procentnímu bodu, nyní to vidím na čtvrt procentního bodu. Rizika jsou moc velká. Pro zlato to ale znamená dobrou zprávu. Čtvrt je pro něj lepší než půl procentního bodu. Fundamentálně tak má zlato prostor k růstu.

Hlavním faktorem ženoucím ceny zlata bude však v příštím týdnu opět situace na bojišti. Vše signalizující rychlý konec války sníží cenu zlata a obráceně.

Technická analýza příštího týdne

Z pohledu technických indikátorů je zlato překoupené a zralé na výraznější korekci. Index relativní síly dosáhl rekordních hodnot. MACD však nad zlatem stále nezlomilo hůl a doporučuje ho krátkodobým spekulantům ještě držet.

Když sečteme fundamentální a technické faktory, vidíme, že vše se bude odvíjet od situace na bojišti. Samotné fundamenty a technické faktory jdou proti sobě. Očekávám proto stagnaci až mírný růst ceny zlata, protože neočekávám, že se situace na bojišti zlepší. Volatilita kurzu bude stále vysoká. Zlato by mělo zůstat v intervalu 1975 až 2040 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Vidíme, jak mnozí nakupují zlato v panice, že by se mohla válka dostat i do ČR. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata. Navíc kromě Fedu asi už moc zvyšování úrokových sazeb neuvidíme. ECB se neodváží zvýšit úrokové sazby.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228