Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Událostí číslo jedna posledního týdne bylo zveřejnění zápisu z minulého jednání americké centrální banky. Tam se píše, že účastníci všeobecně poukazovali na to, že vzhledem k jejich individuálním výhledům pro ekonomiku, trh práce a inflaci by se mohlo stát oprávněným zvyšovat základní sazbu dříve nebo rychlejším tempem. Zazněl také názor, že by měla centrální banka snížit sumu držených aktiv. To by představovalo výprodej dluhopisů a tedy růst úrokových sazeb s delší dobou splatnosti. Tato zpráva zapůsobila na trh jako výbuch granátu. Ceny akcií padly, dolar oslabil a cena zlata a stříbra se propadla. Cena zlata se v jednu chvíli přiblížila hladině 1780 dolarů za unci. Zlato tak zažilo nejhorší týden od konce listopadu. Trh nyní očekává, že na 70 % zvedne centrální banka své úrokové sazby už v březnu. To jde proti zlatu. To žádný úrok neponese, což mnozí vidí jako ušlou příležitost.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý bude trh čekat na projev prezidenta americké centrální banky Jerome Powella. Jeho slova zřejmě udají trend obchodování. Co asi tak může říct jiného, aby nepopřel vyznění posledního zápisu z jednání Fedu? Nejspíš jen jinak formuluje to samé, na což může cena zlata v nejlepším případě reagovat stagnací, ale pokles je pravděpodobnější. Ve středu vyjde americká inflace. Trh čeká přibrzdění růstu cen. Pokud se to naplní, trh se zklidní.

Technická analýza příštího týdne

Na jednu stranu lze propad ceny zlata hodnotit jako dramatický, na druhou stranu cena se jen vrátila ke svému 100dennímu průměru. Já bych proto pád ceny zlata nepřeceňoval. Cena se jen vrátila tam, kde byla v prosinci. Nicméně technické indikátory změnily své doporučení. Podle indexu relativní síly jen trh vyčistil. Index je nyní v rovnováze a dává zlatu prostor k pohybu v obou směrech. MACD však začal vnímat zlato negativně a přetočil své doporučení. Už ho nedoporučuje nakupovat a naopak ho doporučuje prodávat. Z pohledu obchodních bariér se bude dolar během týdne držet v intervalu 1760 až 1830 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, příští týden by měla cena zlata dále poklesnout. Nebude to ale nic dramatického. Hladina 1760 dolarů za unci bude dobře bráněná a nejspíš nebude proražena.

Dlouhodobý výhled

V nejbližších měsících bude zlato stagnovat s tím, jak se dostane mezi dva mlýnské kameny. Na jednu stranu zde bude strach z utažení americké měnové politiky. Na druhé straně zde bude strach ze stagflace. Zlato se proto bude v příštích měsících pohybovat v intervalu 1720 až 1875 dolarů za unci.

Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Jinými slovy, centrální banky budou postupně zvyšovat úrokové sazby, ale inflace také ještě vzroste. Reálné úrokové sazby tak zůstanou téměř neměnné. To by signalizovalo, že se zlato nevydá nikam daleko a bude víceméně stagnovat.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné. Inflace přitom nebude krátkodobá, ale dlouhodobá. To zlatu nahrává.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228