Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne postupně klesala. Z hodnot kolem 1800 dolarů šla až k 1770 dolarům. Cena se tak vrátila tam, kde byla počátkem listopadu. Vzhledem k tomu, že je nyní zlato pod svým 100denním průměrem, lze označit za levné.

Obchodování se žlutým kovem bylo v uplynulém týdnu nadprůměrně vrtkavé, když trh zasáhla zpráva o nové variantě Covid 19 zvané Omicron. Trh byl vyděšen, protože se neví, jak budou na novou variantu působit vakcíny. To zlatu vnímanému jako bezpečný přístav pomohlo. Následně ho však torpédovala slova šéfa americké centrální banky, který signalizoval utažení měnové politiky. To je pro trh klíčové, protože zlato nenese žádný úrok, a když jdou úrokové sazby nahoru, investoři od něj utíkají, aby jim neutekla příležitost. Navíc hysterie kolem Omicronu postupně opadla.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu bude týden klidný. Až v pátek vyjde americká inflace, která nejspíš skončí vysoko a bude tlačit centrální bankéře ke zvýšení úrokových sazeb. To by mělo zlatu ublížit.

Technická analýza příštího týdne

MACD doporučuje zlato k prodeji. Jeho cena by měla podle něj ještě klesnout. Podle indexu relativní síly je zlato v rovnováze a může se vydat do obou směrů.

Směrem k nižším hodnotám jsou před zlatem dvě bariéry. První kolem 1763 dolarů a druhá kolem 1720 dolarů za unci. Šance na odražení k vyšším hodnotám hned od první bariéry je celkem velká. Směrem k vyšším hodnotám je bariéra až kolem 1875 dolarů za unci. Jinými slovy, z technického pohledu má zlato v příštím týdnu nejpravděpodobnější interval pohybu od 1763 po 1875 dolarů.

Zatímco fundamentální analýza tvrdí, že trh bude stagnovat, technická analýza signalizuje mírný růst cen. To znamená, že za týden by mělo být zlato o trochu dražší než dnes.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1720 až 1875 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné. Inflace přitom nebude krátkodobá, ale dlouhodobá. To zlatu nahrává.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228