Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata byla během týdne dost vrtkavá. Skákala nahoru a dolů podle toho, jaké zrovna přiházely zprávy z Ukrajiny. Nicméně vzhledem k tomu, že se nezdálo, že by se válka na Ukrajině zastavila, šla cena postupně nahoru až nad hladinu 1950 dolarů za trojskou unci. Průměrná cena za posledních 100 dní přitom činí jen 1821 dolarů. Cena je tedy velmi vysoko. Vyšší byla naposledy v létě 2020. Jen pro zajímavost, ještě větší zdražení než zlato zažilo paladium.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata letí nahoru pochopitelně podobně jako dolarová. Zatímco před měsícem byla pod 38 000 Kč za unci, nyní je to přes 45 400 Kč. Takto drahé bylo zlato naposledy v srpnu 2020. To bylo dáno i slabostí koruny k dolaru. Koruna oslabila až na 23,40 CZK/USD, kde byla naposledy v říjnu 2020.

Fundamentální analýza příštího týdne

Vše, co bude signalizovat příměří na Ukrajině, povede zlato k poklesu ceny a opačně. To jsme viděli, když byly zahájeny mírové rozhovory. Jakmile začaly, cena zlata klesla v naději na mír. Když se ale ukázalo, že jednání skončila patem bez výsledku, zlato opět vyskočilo nahoru.

Ve čtvrtek vyjde americká inflace. Ta nejspíš vyskočí na nový rekord ze 7,5 na 7,8 % meziročně. Nyní je otázkou, co to znamená pro zlato. Na jednu stranu by měla vzrůst úroková sazba, což je pro zlato špatně. Na druhou stranu vzroste poptávka po zlatě jako zajištění před inflací a cena zlata vzroste. Druhý vliv podle mě převáží.

Technická analýza příštího týdne

Před zlatem stojí dvě bariéry. První je kolem 1960 a druhá kolem 2000 dolarů za unci. Zatímco první bariéru překoná zlato snadno, druhou překoná jen díky nějaké zásadní negativní zprávě typu, že se nad Ukrajinou zavře nebe. To by vyvolalo strach ze zatažení NATO do války. Trh je hysterický a snadno by podlehl panice.

Podle indexu relativní síly je zlato lehce překoupené, což signalizuje brzké otočení trendu. MACD to vidí stejně. Jak ukazuje graf, je tento indikátor nezvykle rozevřený.

Když sečteme fundamentální a technické faktory, vidíme, že vše se bude odvíjet od situace na bojišti. Samotné fundamenty a technické faktory signalizují stagnaci. Očekávám proto stagnaci až mírný růst ceny zlata, protože neočekávám, že se situace na bojišti zlepší. Zlato by mělo zůstat v intervalu 1925 až 1975 dolarů za unci. Volatilita kurzu bude stále vysoká.

Dlouhodobý výhled

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Vidíme, jak mnozí nakupují zlato v panice, že by se mohla válka dostat i do ČR. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata. Navíc kromě Fedu asi už moc zvyšování úrokových sazeb neuvidíme. ECB se neodváží zvýšit úrokové sazby.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228