Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Poslední týden přinesl nejprve propad ceny zlata, aby následně přišel růst a zlato vymazalo většinu svých ztrát. Během týdne se tak pohybovalo v intervalu 1760 až 1790 dolarů za unci. To znamená, že je jen těsně pod svým 100denním průměrem. K větším ziskům bránil zlatu vývoj na kryptoměnových trzích, kde šel bitcoin nahoru a odčerpával kapitál z jiných trhů. Negativně působil na růst zlata i růst výnosů amerických dluhopisů. Ty šly nahoru v očekávání, že už během listopadu by mohla centrální banka přidusit pumpování peněz do ekonomiky.

Fundamentální analýza příštího týdne

Inflace zůstane hlavním motorem růstu cen zlata. Strach z dlouhodobé inflace roste. Reálné úrokové sazby zůstávají záporné, což je pro zlato dobré. V úterý vyjde v USA index spotřebitelské důvěry. Statistika nejspíš vykáže zlepšení, což by mělo jít lehce proti zlatu. Stejně vyzní i statistika prodejů nových domů. Mnoho investorů bude po statistice méně rizikoaverzní než před ní. Naopak ve prospěch zlata bude ve středu působit statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ve čtvrtek vyjde meziroční HDP za třetí kvartál. Data jistě vykážou slabší růstu než ve druhém kvartále, ale vše nad 3,5 % lze považovat za velký úspěch. Sečteno a podtrženo, fundamenty budou působit na zlato neutrálně.

Technická analýza příštího týdne

Zlato se stále nachází ve svém růstovém kanále, který mu dává prostor k růstu až ke hladině 1809 dolarů za unci. Z pohledu indexu relativní síly je zlato v rovnováze. Může se proto pohybovat v obou směrech. MACD však jasně doporučuje zlato držet. Je daleko od doporučení k přetočení pozice. Technicky má proto zlato ještě prostor k růstu.

Zatímco fundamentální analýza tvrdí, že trh bude stagnovat, technická analýza signalizuje mírný růst cen. To znamená, že za týden by mělo být zlato o trochu dražší než dnes.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1600 až 1850 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora