www.bessergold.cz

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Předminulý týden vyletělo zlato dost nahoru. Stalo se překoupeným. Ten, kdo čekal, že zlevní, se spletl. Zlato zůstalo po celý poslední týden drahé, když se pohybovalo v rozmezí 1850 až 1875 dolarů za unci. Můžeme mluvit o konsolidaci.

Technická analýza příštího týdne

Trh vyčkával, co bude dál. Čekání nahrálo indexu relativní síly. Čím déle se čeká, tím více index hodnotí i vysokou cenu jako normální, proto dnes už cena nad 1850 dolarů za unci nevypadá zvláštně. Při pohledu na dvacetidenní i stodenní průměr však platí, že je zlato drahé.

Z pohledu bariér stojí před zlatem silná resistence kolem 1900 dolarů. Tu by zlato překonalo, jen kdyby vyšly nějaké nečekané zprávy. Konsolidaci lze vysvětlit i tím, že si řada spekulantů vybrala své zisky. Technicky to tedy vypadá pro příští týden na stagnaci až mírný růst.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu stojí za konsolidací ceny nejistoty ohledně toho, kdy americká centrální banka znormalizuje úrokové sazby. Trh stále s nervozitou sleduje americkou inflaci. Trh zaskočily vyšší než očekávané maloobchodní tržby, které přiživily sázky na vyšší inflaci.

Středa bude plná dat. Vyjde anualizovaný HDP USA, kde se očekává růst jen kolem 2 %, což je málo. To nahrává zlatu. Vyjdou také spotřebitelské anualizované výdaje. I ty vyzní špatně a tedy dobře pro zlato. Naopak dobře vyzní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, což obrázek z dat vylepší.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1810 až 1900 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora