Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne rostla. Začínala těsně pod 1800 dolary za unci, aby už v prostředku týdne atakovala hladinu 1830 dolarů za unci. Koncem týdne mírně korigovala, ale na trendu to nic nezměnilo.

Pro českého investora je však krom dolarové ceny zlata zajímavá i ta korunová a ta je nyní nízká. Vrátila se pod 39 000 dolarů za unci, což je nejméně od začátku listopadu. Z většího nadhledu to ale nic nemění na tom, že zlato je dobrý uchovatel hodnoty. V září 2018 byla cena ještě u 26 000 Kč.

V pozadí růstu cen zlata byla opět slova šéfa americké centrální banky. Ten sice neřekl nic nového, ale i tak na to trh reagoval. Prezident Fedu Jerome Powell prohlásil, že tento rok dojde k výraznému zlepšení na trhu práce a zároveň s tím bude inflace hodně nad 2 %. To podle něj znamená, že ekonomika už nepotřebuje žádnou pomoc. Nicméně také dodal, že k normálu to bude ještě dlouhá cesta a to je něco, co zlatu vyhovuje. Zlatu pomohlo i to, že na slova šéfa Fedu reagoval dolar oslabením.

Výsledkem je, že v pátek činí 100denní průměr 1793 dolarů za unci a aktuální kurz je na 1820 dolarech.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu nebude důvod, aby cena zlata klesala či rostla. Nevyjdou žádné zásadní statistiky a ani nejsou plánované projevy členů vedení americké centrální banky.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu přinesl minulý týden obrat trendu. MACD nejprve vystřelil nové doporučení prodávat dolar, aby následně otočil a vrátil se k nákupu. Takové kotrmelce nejsou u MACD časté. Index relativní síly přitom zůstává v blízkosti 50, což je střed hodnot, které může index nabývat, a dává tak zlatu podobné šance na růst i pokles.

Sečteno a podtrženo, příští týden by měla cena zlata stagnovat v intervalu 1780 až 1840 dolaru za unci.

Dlouhodobý výhled

V nejbližších měsících bude zlato stagnovat s tím, jak se dostane mezi dva mlýnské kameny. Na jednu stranu zde bude strach z utažení americké měnové politiky. Na druhé straně zde bude strach ze stagflace. Zlato se proto bude v příštích měsících pohybovat v intervalu 1720 až 1875 dolarů za unci.

Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Jinými slovy, centrální banky budou postupně zvyšovat úrokové sazby, ale inflace také ještě vzroste. Reálné úrokové sazby tak zůstanou téměř neměnné. To by signalizovalo, že se zlato nevydá nikam daleko a bude víceméně stagnovat.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné. Inflace přitom nebude krátkodobá, ale dlouhodobá. To zlatu nahrává.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228