Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata přes víkend vyskočila nahoru. Zatímco v pátek byla jen lehce nad 1 830 dolary za unci, v pondělí byla už na 1 880 dolarech a ve čtvrtek dokonce na 1 900 dolarech za unci. Zlato tak bylo nejdražší od dubna 2022.

V korunách nebyl vývoj tak dramatický. Z pátečních 41 900 Kč za unci se cena vyšplhala jen na 42 200 Kč. Pohyb zlata byl tedy kompenzován kurzem koruny k dolaru.

Jakmile vyšla statistika ukazující slábnoucí inflaci v USA, prorazilo zlato 1 900 dolarů za unci. Nyní činí inflace jen 6,5 % a je nejnižší za poslední rok. To byl vítr do plachet těm, kteří sází na pomalejší zvyšování úrokových sazeb. Trh se nyní domnívá, že příští zvýšení úrokových sazeb bude jen o čtvrt procentního bodu.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálních faktorů by měla být nejdůležitější slova členů vedení Fedu Harkera a Williamse. Předpokládám jediné: řeknou, že sazby půjdou ještě výš. Ve středu vyjde americký index cen výrobců. I tady uvidíme zpomalení inflace. Vyšší sazby i zpomalení inflace je ale v ceně zlata již odraženo. Tyto informace by neměly cenou pohnout.

Technická analýza příštího týdne

Když se člověk podívá a vidí, že zlato krátce prorazilo hladinu 1 900 dolarů za unci, čekal by, že technické indikátory budou tvrdit, že zlato už nezdraží. Není to ale pravda. Index relativní síly sice říká, že je zlato už skoro překoupené, ale rozhodně ještě nevyslal prodejní signál. Podobně to má MACD. Nejbližší bariéra směrem k vyšším hodnotám je kolem hladiny 1 907 dolarů za unci. Směrem k nižším hodnotám je bariéra kolem 1 866 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, technické faktory očekávají, že půjde zlato ještě výš. První bariéra je kolem 1907 dolarů za unci. Fundamenty tomuto růstu nechávají otevřený prostor.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

U zlata jde o vzdálenější budoucnost. Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz