12.5.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Během posledního týdne nám zlato na monitorech vykreslilo tvar obráceného písmene „U“. Nejprve vyšplhalo ke 2045 dolarům za unci, aby následně kleslo tam, kde bylo v pondělí ráno. Z většího nadhledu se tak na trhu nic nedělo.

V korunách jsme ale dostali jiný obrázek. Cena zlata jasně rostla. Z pondělních hodnot kolem 42 800 Kč za unci, jsme se ve čtvrtek dostali až na 43 800 Kč za unci. Pátek přinesl malou korekci, ale i tak je cena stále výrazně nad pondělními hodnotami.

Počáteční růst cen zlata byl v USA dán obavami z toho, že ekonomika zpomalí a zároveň dosáhne na nový dluhový limit. V USA totiž opět nastal boj o to, jak zvednout dluhovou brzdu. Mnozí přitom vidí před USA mírnou recesi. Tato nepříjemná kombinace hnala spekulanty do zlata jako bezpečného přístavu. Jeho cena proto rostla. Koncem týdne však přišel obrat, když spekulanti změnili názor na další vývoj amerických úrokových sazeb. Očekávání jejich poklesu posunuli do vzdálenější budoucnosti. To zlatu ublížilo.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu budou důležité pondělní proslovy členů bankovní rady Fedu Bostice a Barkina a páteční projev šéfa banky Powella. Ve prospěch zlata bude působit slabší růst průmyslu USA. Odhadnout vyznění projevů centrálních bankéřů je těžké. Očekávám, že řeknou něco v tom smyslu, že ještě naposledy zvednou úrokové sazby. To by bylo pro zlato špatné.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jsou z krátkodobého pohledu i dlouhodobého pohledu optimistické. Vidí v budoucnu zlato výš. Během týdne by se mělo zlato pohybovat v intervalu 1970 až 2060 dolarů za unci. Tady stojí hladiny podpory a odporu.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory jsou optimistické, fundamentální spíš pesimistické. Výsledkem by proto měla být víceméně stagnace.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz