Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato mě tento týden překvapilo. Vykázalo během pár dnů nevídaný růst. Zatímco v pátek byla cena kolem 1630 dolarů za unci a investoři nad ním už lámali hůl, ve čtvrtek byla cena již na 1750 dolarech. Růst ceny o 120 dolarů během jediného týdne je ohromný a nevídaný. V pozadí tohoto skoku stála inflace. Ta investory zaskočila zpomalením. To vyvolalo spekulace, že bude růst úrokových sazeb menší, než se původně čekalo, a hlavně skončí dříve. Zlato tím začalo být pro mnoho spekulantů opět atraktivní.

Co konkrétně se stalo? Zatímco v září rostly ještě americké ceny meziročně o 8,2 %, v říjnu rostly už jen o 7,7 %. Inflace v USA tak zpomaluje již čtvrtý měsíc za sebou. Hodně lidí proto otáčí svůj názor na další vývoj měnové politiky. Trh nyní počítá s tím, že úrokové sazby centrální banky už nevyskočí nad 5 % a utahování měnové politiky skončí dříve. To dodalo spekulantům odvahu. Hned rostly akcie i zlato. Tímto se ovšem láme i další fundamentální směřování zlata. Zlato již nejspíš dosáhlo svých letošních nejnižších hodnot.

Zajímavé je postavit zlato proti Bitcoinu. Ten bývá označován za digitální zlato. Zatímco Bitcoin tento týden padal, zlato rostlo. Bitcoin proto nelze porovnávat se zlatem. Je to jiná kategorie.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde index cen v americkém průmyslu. Předpokládám, že tady uvidíme inflační tlaky stejné jako před měsícem. To znamená, že trh nebude muset měnit svá očekávání, a zlato proto nemusí reagovat. K měnové politice a stavu ekonomiky se mezitím vyjádří mnozí představitelé americké centrální banky. Trh bude bedlivě sledovat, zda podpoří očekávání, že se budou úrokové sazby zvyšovat pomaleji. Očekávám, že pod palbou posledních dat budou centrální bankéři signalizovat, že s růstem úrokových sazeb přibrzdí.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory se zbláznily. Zatímco před týdnem říkaly, jak má zlato před sebou špatný výhled, tento týden to vidí přesně opačně. Velmi varovně na monitoru ale září Index relativní síly, který říká, že k nákupu je už pozdě a že je zlato překoupené. To podle mě platí ale jen pro lidi, kteří nechtějí držet zlato déle. Pro ty, kteří ho hodlají držet dlouhodobě, je stávající cena stále dobrá.

Při pohledu na zlato za poslední tři roky se zdá, že se zlato minulý týden odrazilo od technické hladiny 1620 dolarů za unci a směřuje nahoru. Tam narazí na hladinu odporu kolem 1765 dolarů a pak na další hladinu odporu až kolem 1800 dolarů. Pochybuji však, že se podaří tuto hladinu překonat. Byl by to moc prudký růst během moc krátké doby.

Směrem dolů je nyní hladina podpory zlata kolem 1735 dolarů a pak kolem 1700 dolarů za unci. Zatímco první hladina bude špatně opevněná a půjde snadno prorazit, druhá hladina jen tak prorazit nepůjde.

Sečteno a podtrženo, příští týden by měla jít cena zlata ještě výš. Velký růst to ale nebude, protože zlato je už překoupené.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz