1. února 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Poslední týden přinesl propad ceny zlata. Z pátečních hodnot těsně pod 1920 dolary se zlato během víkendu propadlo až k 1860 dolarům. Odsud během následujících dní maličko šplhalo nahoru, aby se ve čtvrtek přiblížilo 1890 dolarům za unci.

Tentokrát jsme i v korunách viděli velký veletoč. Z pátečních 41 800 šla cena až skoro na 40 800 Kč za unci. Tady se vývoj otočil a cena se vrátila tam, kde původně byla.

V pozadí propadu ceny zlata stála překvapivá data z amerického trhu práce. Ta ukázala, že vzniklo třikrát více pracovních míst, než se čekalo. To v očích mnoha spekulantů zvýšilo šanci na další růst úrokových sazeb. Centrální banka se totiž může bát, že s rychlým růstem pracovních míst, budou růst i mzdy a tedy inflační tlaky. Vyšší inflační tlaky, znamenají vyšší úrokové sazby a ty jsou pro zlato nepříznivé. Na pokles cen se ale můžeme dívat i tak, že cena zlata v posledních měsících moc rostla a byla třeba korekce.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde v USA inflace. Lze očekávat, že statistika opět ukáže inflační tlaky, což je nepříjemné pro zlato. Podobně vyzní i čtvrteční index cen výrobců.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu se situace na trhu se zlatem otočila. Téměř všechny indikátory doporučují zlato k prodeji. Z pohledu dnů tak má zlato otevřený prostor k poklesu. První bariéra směrem k nižším hodnotám je u 1840 dolarů a první směrem k vyšším hodnotám u 1900 dolarů. V tomto intervalu by se mělo zlato během týdne pohybovat.

Sečteno a podtrženo, cena zlata by měla během týdne mírně klesat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

U zlata jde o vzdálenější budoucnost. Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz