Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato během týdne víceméně stagnovalo, až mírně rostlo. Cena se pohybovala hluboce pod svým 100denním průměrem, když po většinu času zůstávala v intervalu 1 700 až 1 720 dolarů za unci. Důvodem byl souboj dvou faktorů:

Jedním byla dobrá data z USA. Ta snížila šance na růst amerických úrokových sazeb, což pomohlo zlatu.

Druhým faktorem bylo to, že se čekalo na středeční zasedání ECB, kde trh sázel na zvýšení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu. To bránilo zlatu v růstu ceny. ECB nakonec zvýšila své sazby přesně podle odhadu trhu, nebyl proto důvod, aby se cena zlata více měnila. Díky tomu máme za sebou klidný týden.

Korunová cena zlata

V korunovém vyjádření zůstává zlato levné. Pohybujeme se stále pod 100 i 20denním průměrem. Zatímco počátkem týdne šlo zlato na 42 500 korun za unci, ve druhé polovině kleslo až k 41 800 korun.

V pozadí pohybu korunové ceny zlata stálo to, že v první polovině týdne koruna k dolaru oslabovala až téměř na 25 korun za dolar, aby se v druhé polovině týdne vývoj otočil a kurz šel k 24,30 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde v USA spotřebitelská inflace. Pokud půjde výš, což je pravděpodobné, klesne zlato ve strachu z vyšších úrokových sazeb. To samé proběhne ve středu, kdy vyjde index cen v průmyslu. Koncem týdne ale nastane obrat, až vyjdou data z průmyslu, která ukáží zpomalení růstu. Průmyslová data budou mít na cenu zlata ale menší vliv než data o inflaci.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je klíčové, že během týdne nebyla proražena hladina 1 680 dolarů za unci. Její proražení by dalo zlatu ohromný prostor k poklesu. Naopak se zdá, že je trh naladěn na růst. O tom svědčí MACD. Tento oscilátor signalizuje, že brzo vydá verdikt k ukončování prodeje zlata a přejde k nákupu. Podle Indexu relativní síly je zlato už v rovnováze. Není třeba nějakých větších pohybů ceny.

Sečteno a podtrženo: technické indikátory tvrdí, že by mělo zlato stagnovat až mírně růst. Fundamenty mluví obráceně. Ve strachu z inflace by měla cena zlata mírně klesnout. Oba vlivy tak půjdou proti sobě, z čehož vychází, že by mělo zlato víceméně stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.