Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato po celý týden stagnuje těsně nad hladinou podpory 1920 dolarů za unci. Stále je tak vysoko nad svým 100denním průměrem, který aktuálně činí 1854 dolarů za unci. Za stagnací stojí to, že proti sobě jdou dva stejně silné tlaky: na jedné straně to je očekávaný růst dolarových úrokových sazeb a na druhé straně očekávaná inflace a strach z dlouhé války na Ukrajině.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata šla mezitím nahoru a dostala se těsně nad svůj 20denní průměr. Z hodnot kolem 42 500 Kč za unci vyšplhala unce zlata až téměř na 43 400 Kč. Důvodem byl kurz koruny k dolaru. Zatímco koncem minulého týdne byl kurz těsně pod 22,00 CZK/USD, tento týden se vyšplhal až na 22,45 CZK/USD, čímž se dostal i nad svůj 20denní průměr.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu bude klíčový projev členů bankovní rady Fed Bostice a Evanse. Nejspíš budou trh připravovat na růst úrokových sazeb, což je pro zlato nepříznivé. Jeho cenu to bude tlačit níž. V úterý však vyjde v USA inflace. Ta bude nejspíš rekordní. To by mělo zlatu naopak pomoci. Fundamentálně to tedy vypadá na stagnaci.

Technická analýza příštího týdne

Podle MACD by krátkodobí spekulanti měli stále sázet na pokles ceny zlata. Podle indexu relativní síly je zlato na neutrálních hodnotách a má prostor k posílení i oslabení.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo nyní stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Světu hrozí kvůli válce výraznější stagflace, než mnozí čekali. Stagflace přitom byla v minulosti příhodná pro komodity a zejména pro zlato. Bude záležet na vývoji konfliktu na Ukrajině. Čím déle bude válka trvat, tím větší stagflace bude.

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228