Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Poslední týden přinesl zlatu nejprve stagnaci nad psychologickou hladinou 1800 dolarů za unci, kde se v minulosti již několikrát odrazil k silnějším hodnotám. Tentokrát tomu bylo však jinak. Úterý a středa přinesly nevídané propady. Posílení dolaru na dlouhodobé rekordy totiž torpédovalo zlato. Cena zlata se tak dostala až na dosah 1730 dolarů. To byla již tak nízká cena, že přilákala "žraloky", kteří chtěli nakoupit opravdu levně. Vždyť 50denní průměr činí vysokých 1838 dolarů za unci.

Korunová cena zlata

Pro české investory byl propad dolarové ceny zlata z velké části vyvážen oslabením koruny k dolaru. Zatímco v pátek ráno se kurz pohyboval kolem 23,60 CZK/USD, ve čtvrtek následujícího týdne byl už těsně nad 24,30 CZK/USD.

Korunová cena zlata tak ve středu poklesla až ke 41 000 Kč za unci. Tady ale přišel obrat a už ve čtvrtek byla na 42 500 Kč. Tam byla přitom během května mnohokrát. Není proto třeba propadat nějaké trudomyslnosti.

Fundamentální analýza příštího týdne

Trh bude čekat na nová data z ekonomiky. Hlavně ho bude zajímat to, co by indikovalo další politiku americké centrální banky. Zlatu by pomohly i zprávy, které budou sice signalizovat růst úrokových sazeb, ale jen malý. Naopak indikátory signalizující rychlý růst by zlato potopily. Páteční data z trhu práce vyzní spíš pesimisticky a tudíž pro zlato dobře. V následujících dnech zazní projevy členů bankovní rady Fed. To dá obchodování nový směr. Je otázkou, na kolik se bojí recese a tvrdého přistání ekonomiky a na kolik jsou optimističtí a věří v měkké přistání. Vše nakonec rozsekne ve středu zveřejněná inflace za červen. Poslední americká inflace (CPI) dosáhla 8,6 %. Já si myslím, že bude tentokrát vyšší, což bude pro zlato nepříjemné.

Technická analýza příštího týdne

O tom, že na trhu vládnou "medvědi" svědčí to, že Index relativní síly signalizuje, že se blížíme k bodu, kde bude zlato přeprodané, a je proto podle něj rozumné začít sázet na růst ceny zlata.

MACD to ale vidí jinak a stále sází na další pokles ceny. Pokud by tomu tak bylo, tak další psychologickou bariérou bude hladina 1720 dolarů za unci. Tady se zlato odrazilo v srpnu a září 2021.

Sečteno a podtrženo, pro příští týden čekám:

nejprve korekci ceny k vyšším hodnotám, následně nejednoznačné poskakování vyvolané slovy členů bankovní rady Fed, aby následně cena poklesla pod vlivem rekordní inflace. S překonáním hladiny 1720 dolarů za unci ale nepočítám.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že půjdou úrokové sazby ještě nahoru. Zlato přitom žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Protichůdné faktory mluví ve prospěch stagnace cen.

Z velmi velkého nadhledu lze však očekávat, že směřujeme do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Z velkého nadhledu proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

776 888 228