Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v posledních dnech roste. Zatímco počátkem týdne byla kolem 1660 dolarů, v úterý se už blížila už k 1730 dolarům, kam se během týdne ještě několikrát vrátila. I v korunách šla cena zlata nahoru. Z pondělních hodnot kolem 41 600 Kč se vyšplhala k 42 600 Kč. Zdražení brzdil kurz koruny. Z hodnot nad 25,00 CZK/USD šel totiž ve středu až k 24,50 CZK/USD. Korunová cena zlata se proto nemění tak moc jako cena v dolarech

Z většího nadhledu se ale nic dramatického neděje. Cena zlata se jen vrátila tam, kde byla v polovině září.

Za zdražením zlata stál hlavně vývoj na trhu amerických státních dluhopisů. Jejich výnosy poklesly. Důvodem byla statistika ze zpracovatelského průmyslu. Mnoho lidí data pochopilo tak, že se snižuje pravděpodobnost růstu úrokových sazeb americké centrální banky. Navíc i dolar kvůli statistice oslabil.

Fundamentální analýza příštího týdne

V průběhu příštího týdne vyjde americký index cen výrobců. Očekávám růst kolem 9,0 %. Minulá data přitom ukázala růst o 8,7 %. Ve čtvrtek vyjde index spotřebitelských cen. I tady uvidíme akceleraci cen. To by mělo být pro ceny zlata špatné.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je důležité, že se cena minulý týden odrazila od hladiny 1620 dolarů za unci a tento týden úspěšně prorazila hladinu 1700 dolarů za unci. Návrat pod 1700 dolarů se zdá nyní málo pravděpodobný. Index relativní síly totiž ukazuje, že zlato zatím není překoupené. Má ještě prostor k růstu. MACD přitom stále doporučuje zlato nakupovat.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory signalizují růst ceny zlata, zatímco fundamentální spíš pokles. Můžeme proto očekávat zvětšenou volatilitu, ale nakonec se z většího nadhledu cena moc nezmění.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

776 888 228