1. března 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata za poslední týden mírně klesla. I když v pondělí se to tak ještě nemuselo zdát. To se totiž cena přiblížila až k 1860 dolarům za unci. V úterý ale přišel dramatický propad, kdy se cena během několika hodin zřítila až k 1810 dolarům. Tady se cena drží po zbytek týdne.

V korunách není vývoj až tak zajímavý. Počátkem týdne zlato vystoupalo k 41 tisícům za unci. V úterý pokleslo ke 40 400 Kč za unci, ale dlouho se zde nezdrželo a postupně šplhalo ke 40 600 Kč. Můžeme tedy mluvit jen o nepatrném mezitýdenním poklesu.

Za propadem zlata stojí slova šéfa americké centrální banky Jerome Powella. Ten signalizoval, že nedávné vzedmutí inflace povede k vyššímu než původně očekávanému zvýšení úrokových sazeb. Trh kvůli tomu změnil očekávání a nově počítá s tím, že centrální banka tento měsíc zvýší své úrokové sazby o půl procentního bodu. Šéf centrální banky navíc zmínil, že by vysoké úrokové sazby mohly vydržet déle, než se původně čekalo.

Růst sazeb je pro zlato nepříjemnou zprávou. Když investoři vidí, že dluhopisům roste výnos, zatímco zlato žádný výnos (úrok) nenese, preferují dluhopisy a kapitál ze zlata odtéká, což snižuje jeho cenu.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pátek vyjdou v USA data z trhu práce. Očekávám, že budou pozitivní, což trh jen utvrdí v tom, že úrokové sazby mohou více vzrůst. To bude pro zlato špatné. V úterý vyjde inflace. Ta by měla být nižší. To by naopak snížilo potřebu vyšších sazeb. Fundamentálně tak nebude mnoho důvodů pro změnu ceny žlutého kovu.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je na tom zlato špatně. K prodeji ho doporučuje můj oblíbený Index relativní síly i MACD. V nejbližších dnech se zlatu otevře prostor k testování hladiny 1800 dolarů za unci. Tady by mohla nastat korekce a následné vystoupání k 1870 dolarům. Jenže na to bude zlato potřebovat nejspíš více než týden. Z nadhledu týdne proto čekám stagnaci až mírný pokles.

Sečteno a podtrženo, technické faktory mluví o poklesu až stagnaci, fundamentální mluví o stagnaci. Vektor je tedy jasný. Zlato by mělo během týdne stagnovat až mírně klesat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb, což nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz