16.3.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v posledním týdnu prudce roste. Zatímco minulý pátek byla ještě kolem 1830 dolarů za unci, dnes byla o sto dolarů výš. Ještě větší zdražení uvidíme, když se podíváme, kde byla cena počátkem listopadu. Tehdy se pohybovala kolem 1650 dolarů. To máme během necelých pěti měsíců zdražení o 17 %!

I v korunovém vyjádření zlato tento týden výrazně podražilo. Minulý pátek bylo kousek pod 41 tisíci korun za unci. Dnes je na dosah 44 tisícům. Majitelé zlata jsou tak za týden skoro o 8 % bohatší.

Za prudkým růstem ceny zlata stálo to, že padlo několik amerických bank relativně krátce za sebou. Najednou se začalo mluvit o tom, že by se mohla zopakovat velká finanční krize. Lidé rychle prodávali akcie a začali nakupovat zlato, které je všeobecně považováno za bezpečný přístav. Došlo to tak daleko, že musel vyděšené investory uklidňovat i sám prezident Spojených států Joe Biden. Trhy to ale moc neuklidnilo, protože krátce na to začala mít problémy švýcarská Credit Suisse. Mnoho lidí to vnímalo tak, že problém začíná být globální. Zlato proto šplhalo ještě výš.

Zlatu nahrávalo i to, že se najednou začalo spekulovat o tom, že úrokové sazby už v USA vůbec nevzrostou, protože by to mohlo ohrozit stabilitu bank. To bylo přitom ještě minulý týden nemyslitelné a naopak se kvůli neutuchající inflaci sázelo na výraznější růst sazeb.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve středu rozhodne americká centrální banka o nastavení úrokových sazeb. Po delší době to bude zajímavé. Ještě před týdnem byli totiž lidé, kteří sázeli na růst sazeb o 75 bazických bodů. Dnes se většina lidí rozhoduje mezi 0 a 25 body. Já se osobně sázím na 25 bodů. Můj hlavní argument je to, že kdyby sazby nezvýšili v době, kdy se stále bojí inflace, řekli by tím, že se víc než inflace bojí finanční krize. Takže aby nevyvolali paniku, zvýší sazby o 25 bodů a tím kolo zvyšování úrokových sazeb skončí. Zvýšení sazeb bude pro zlato neutrální až mírně negativní. Hodně lidí totiž bude mít podle mě podobný názor jako já.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory mají jasno. Doporučují dále nakupovat zlato. To je zajímavé, protože když vidím prudký skok ceny, řekl bych, že je zlato už překoupené a už mi ujel vlak. Index relativní síly i MACD ale stále vidí prostor pro zdražení zlata.

Sečteno a podtrženo, cena zlata by měla během týdne stagnovat až mírně růst.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb se v USA blíží ke svému konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce roste riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz