Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata tento týden roste. Po prvotním škobrtnutí směrem k 1930 dolarům za unci přišel růst. V pátek byla cena už u 1980 dolarů.

V korunách cena také rostla. Z hodnot kolem 42 850 Kč za unci šla ve středu cena až na 44 tisíc Kč. Tady ale korigovala a koncem týdne trochu poklesla.

V pozadí stálo přesvědčení trhů, že si dá americká centrální banka oddech a v červnu nezvýší své úrokové sazby. Člen bankovní rady Patrick Harker prohlásil, že nezvýšení úrokových sazeb by dalo centrální bance více času na zvážení dalšího utažení měnové politiky.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden vyjdou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které by měly poklesnout. To by mělo zlatu pomoci nahoru, protože by rostla pravděpodobnost nezvýšení úrokových sazeb. Naopak žádosti o dávky v nezaměstnanosti by měly klesnout, což zlatu ublíží.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza dnes nedává jasnou odpověď, kam půjde cena zlata. Část indikátorů signalizuje růst a část pokles. V nejbližších dnech proto můžeme čekat houpačku, kdy půjde cena chvíli nahoru a chvíli dolů. Z pohledu týdnů jsou však indikátory jednotné. Zlato by mělo jít ještě nahoru.

Během týdne by se mělo zlato pohybovat v rozmezí 1930 až 2005 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že v nejbližším týdnu uvidíme během volatilnějšího obchodování víceméně stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz