Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během tohoto týdne mírně klesá, až stagnuje. Stejně jako minulý týden se pokles ceny zlata zastavil u hladiny 1920 dolarů za unci. Z této hladiny se tak stala hladina podpory. Z většího nadhledu je však zlato stále drahé. 100denní průměr totiž činí jen 1851 dolarů.

Za mírným poklesem zlata stálo to, že se účastníci trhu začali domnívat, že se začíná rýsovat nějaká dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou. Zpráva o tom, že se Rusové stáhnou z oblasti kolem Kyjeva, zněla velmi optimisticky. To znamená, že poklesla poptávka po zlatu jako bezpečném přístavu.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata šla během týdne dolů. Zatímco minulý týden byla v jednu chvíli těsně pod 44 000 korunami, tento týden šla až pod 42 500 Kč. To bylo z velké části dáno kurzem koruny k dolaru. Zatímco minulý týden byl kurz nad 22,40 CZK/USD, tento týden byl už pod 22,00 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

Jakmile skončí válka na Ukrajině či si na ni trhy už zvyknou, vrátí svou pozornost k americké centrální bance. U té se čeká další nárůst úrokových sazeb. Je tu však jedna nová komplikace. Výnosová křivka začala klesat (Dlouhodobé americké dluhopisy měly v jednu chvíli nižší výnos, než krátkodobé dluhopisy). To v minulosti obvykle věštilo recesi. Má za těchto okolností Fed zvyšovat své úrokové sazby? Tato pochybnost a šance, že sazby rychle neporostou, je podle mě dobrou zprávou pro zlato.

V pondělí vyjdou v USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Předpokládám pěkný pokles, což by mohlo zvýšit očekávání, že Fed nezvedne sazby o půl procentního bodu. To by mělo pomoci zlatu. Podobně vyzní i pokles průmyslových zakázek. Ve zbytku týdne budou fundamentálně zajímavé jen projevy dvou členů bankovní rady Fedu. Ty by mohlo rozhodnout o tom, zda budou trhy sázet na růst amerických úroků o čtvrt či půl procentního bodu.

Technická analýza příštího týdne

Podle indexu relativní síly je nyní cena zlata v rovnováze. Zlato není ani překoupené, ani přeprodané. Může se tedy pohnout v obou směrech. MACD je mezitím ke zlatu skeptický a krátkodobým spekulantům doporučuje zlato stále prodávat. Technicky má tedy zlato prostor k dalšímu poklesu.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo nyní stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Světu hrozí kvůli válce výraznější stagflace, než mnozí čekali. Stagflace přitom byla v minulosti příhodná pro komodity a zejména pro zlato. Bude záležet na vývoji konfliktu na Ukrajině. Čím déle bude válka trvat, tím větší stagflace bude.

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228