1. března 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne mírně vzrostla. Zatímco minulý pátek byla kolem 1825 dolarů, tento čtvrtek byla kolem 1835 dolarů za unci. Cena se tak pohybuje tam, kde byla počátkem letošního roku.

V korunách jsme viděli nejprve tlak na pokles ceny. V úterý jsme se dokonce v jednu chvíli dotkli hladiny 40 000 Kč za unci. Následně však přišla korekce a ve čtvrtek jsme už byli u 40 700 Kč za unci. Zlato je i přesto v korunách stále levné.

Za úterním poklesem stálo to, že se začalo sázet na zvýšení sazeb Evropské centrální banky. Vyšší úrokové sazby jsou pro zlato špatné, protože zlato žádné úroky nenese.

V druhé polovině týdne pomohlo zlatu mírné oslabení dolaru. Za slabším dolarem stála hlavně horší data ze zpracovatelského průmyslu, což si někteří překládají jako argument proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu bude pro příští týden klíčové, co řeknou američtí centrální bankéři. S projevy vystoupí pánové Logan, Bostic, Bowman a Barkin. Slova centrálních bankéřů mohou zčeřit hladinu trhu, ale pochybuji, že dají trhu směr na více jak dva dny.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory stále nejsou zlatu nakloněny. Mnohé z nich doporučují zlato k prodeji. Pro mě klíčový Index relativní síly je ale neutrální a MACD jde dokonce proti proudu a doporučuje zlato k nákupu. Technické doporučení k prodeji zlata proto neberu tak vážně. To ale rozhodně neznamená, že v nejbližších dnech nemůže zlato ještě klesnout. Já se ale na zlato snažím dívat z nadhledu týdne. Během této doby se podle mě bude pohybovat v intervalu 1798 až 1861 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že během týdne bude trh víceméně stagnovat až mírně klesat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb, což nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz