Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata vyjádřená v dolarech během týdne mírně klesala. Z hodnot kolem 1830 dolarů za unci šla až těsně pod 1810 dolarů. Cena se tak vrátila tam, kde byla v polovině května. Nic dramatického se tedy na trhu nedělo.

Zajímavostí týdne bylo, že byl zakázán vývoz ruského zlata do USA, Japonska a některých dalších zemí. Otázkou bylo, co to udělá s cenou zlata, protože Rusko ročně produkuje kolem 10 % světové nabídky a je pro něj největším vývozním artiklem hned po energiích. Cena zlata na tuto zprávu však zásadně nereagovala.

Korunová cena zlata

Koruna mezitím k dolaru mírně oslabovala. Z hodnot kolem 23,40 šla k 23,80 CZK/USD. Není to ale nic dramatického, na podobných hodnotách byl kurz i před dvěma týdny.

Cena zlata vyjádřená v korunách se po celý červen pohybovala kolem 43 tisíc za unci. S klidem můžeme mluvit o stagnaci. Ostatně o stagnaci můžeme mluvit už od konce března. To je dobrý výsledek, když se podíváme na okolní finanční trhy, kde akcie a kryptoměny padají. Potvrzuje se tak, že fyzické zlato je na rozdíl od kryptoměn bezpečným přístavem.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden bude zahájen zveřejněním indexu cen v průmyslu. Data budou šílená. Ceny se v eurozóně meziročně květnu zvýšily o 37 % a v červnu to bude určitě více. Ve středu vyjde americký PMI a ISM ukazující útlum v ekonomice. Musíme se proto postupně připravit na globální stagflaci.

Technická analýza příštího týdne

Jemná oscilace ceny zlata pod jejím 20denním průměrem dost trápí indikátor MACD. Ten se už dva týdny nemůže rozhodnout, zda doporučí zlato k nákupu, či prodeji. Je absolutně nerozhodný.

Index relativní síly mezitím ukazuje, že je cena zlata v rovnováze. Není podle něj třeba, aby se kurz výrazně vzdálil současným hodnotám.

Z technického pohledu je vidět, že se zlato blíží ke hladině 1800 dolarů za unci. Zde se přitom kurz již několikrát odrazil. Je velká pravděpodobnost, že tomu tak bude i nyní. Během následujících dvou týdnů bych proto očekával, že se bude kurz pohybovat v intervalu 1800 až 1850 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že půjdou úrokové sazby ještě nahoru. Zlato přitom žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Protichůdné faktory mluví ve prospěch stagnace cen.

Z velmi velkého nadhledu lze však očekávat, že směřujeme do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Z velkého nadhledu proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

776 888 228