Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato mělo počátkem týdne tendenci klesat. Dokonce se dostalo až ke hladině 1620 dolarů za unci. Tady se však vývoj otočil a začalo růst ke hladině 1660 dolarů za unci. V pozadí obratu stál vývoj dolaru. Jakmile přestal dolar posilovat, začalo zlato růst. Zlatu pomohl i vývoj na Ukrajině. Strach z anexe okupované části Ukrajiny hnal žlutý kov výš.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata během týdne hodně poskakovala a pohybovala se bez jasného trendu kolem svého 20denního průměru. Korunová cena zlata tak neopustila interval 41600 až 42050 Kč. Koruna k dolaru byla tento týden totiž dost nestabilní.

Fundamentální analýza příštího týdne

Nová data z amerického průmyslu by měla být optimistická. Hned následující den ale přijdou slabé objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. To by mělo krotit lidi ve spekulacích na růst úrokových sazeb, což zlatu pomůže. Zlatu bude krom toho nahrávat i další strach z eskalace války na Ukrajině a také strach ze zpomalení globální ekonomiky, což bere centrálním bankám vítr z plachet v jejich apetitu zvyšovat své úrokové sazby.

Technická analýza příštího týdne

Zlato je aktuálně o 110 dolarů levnější, než je jeho 100denní průměr. Je tedy stále levné a zajímavé k nákupu. To ale nemusí trvat dlouho, protože se indikátor MACD tváří, jako že se zlato právě pohybuje kolem svého dna a on vydá každou chvílí nákupní signál. Index relativní síly tvrdí, že ten nejlepší čas k nákupu zlata však už byl. Na druhou stranu, když se dívám na zlato z většího nadhledu, je jasně vidět, že se pohybujeme na klesající trajektorii, kterou nebude snadné opustit. Zlato může touto optikou už brzo bez problémů testovat kulatou hladinu 1600 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, z fundamentálního pohledu to vypadá spíš na růst ceny. Z technického pohledu to vypadá spíš na stagnaci. Očekáváme proto stagnaci až mírný růst ceny.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

776 888 228