Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Poslední týden byl pro zlato ve znamení čekání na americkou centrální banku (Fed). V průměru se očekávalo, že ve středu Fed zvýší své úrokové sazby o 0,75 procentního bodu, aby bojoval s rekordní inflací. Nicméně existovaly obavy, že by sazby mohly jít nahoru i rychleji, a proto v pondělí a úterý ceny zlata mírně klesaly, když se pohybovaly kolem 1720 dolarů za unci.

Ve středu však přišel na trhu obrat. Centrální banka sice zvýšila své úrokové sazby v souladu s očekáváním, ale ohledně dalšího zvyšování sazeb byla dost chladná. Následně vyšla ještě statistika tvrdící, že americká ekonomika ve druhém kvartále poklesla, čímž technicky upadla do recese. To si mnozí spekulanti začali překládat tak, že úrokové sazby možná ještě porostou, ale výrazně méně, než se původně čekalo. Přišel tak paradox. Trhy se dozvěděly, že je ekonomika v recesi a uvítaly to. Recese se totiž bojí méně než vysokých úrokových sazeb. Dokazuje to, že se v posledních deseti letech stala globální ekonomika závislou na nízkých úrokových sazbách.

Výhled úrokových sazeb ovlivnil i výhled úrokového diferenciálu dolaru k dalším měnám. Dolar proto oslabil. Obvykle přitom platí pravidlo, že když dolar slábne, zlato sílí (zdražuje).

V pátek se tak cena zlata dostala nad 1750 dolarů za unci. Tím se vrátila k cenám z počátku července. Z nadhledu měsíce tedy vidíme, že jsme si na trhu prošli něčím, co připomíná tvar širokého písmene "U". Uplynulý a předcházející týden byly ideální k nákupu. Nicméně dno se podaří chytit člověku jen málokdy. I aktuální cena je z pohledu posledního půl roku stále atraktivní k nákupu.

Korunová cena zlata

Pro českého investora je u zlata důležitý ještě kurz koruny k dolaru. Koruna přitom v posledních týdnech slábne. Poslední týden nebyl výjimkou. Opět jsme se pohybovali nad 24 korunami za dolar. Korunová cena zlata v posledních dnech proto roste, ale i tak se drží pod dlouhodobým průměrem.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí vyjde v Americe ISM pro průmysl a sektor služeb. Dá se očekávat pokles, což by mělo zlatu nahrát. Očekáváme i výrazné zpomalení nových průmyslových zakázek. Fundamenty z USA by tak měly pomoci zlatu výš.

Technická analýza příštího týdne

Podle Indexu relativní síly přestalo být zlato přeprodané a jeho cena je aktuálně v rovnováze. MACD doporučuje nákup. Z technického pohledu by se měla cena zlata v nejbližších týdnech pohybovat mezi silnými bariérami kolem 1680 až 1850 dolary za unci.

Sečteno a podtrženo, pro příští týden čekám růst ceny zlata.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je proto pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst.