27. ledna 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata byla během minulého týdne velmi nestabilní. Poskakovala nahoru i dolů, ale z většího nadhledu zůstává téměř stejná jako před týdnem. V pondělí i v pátek byla v blízkosti 1930 dolarů za unci.

Korunová cena zlata se vyvíjela podobně. Pokles ceny byl zanedbatelný. Z pondělních 42 400 šla na pátečních 42 350 Kč za unci. Z většího nadhledu jednoho roku se jedná skoro o průměrnou cenu.

Dolarová cena zlata se aktuálně pohybuje v blízkosti devítiměsíčních maxim. To je dáno zejména strachem z možné recese v USA. Rychlejší než očekávaný růst americké ekonomiky na tom nic nezměnil.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden budeme postrádat důležité statistiky. Nicméně místo statistik budeme mít jinou událost. Bude zasedat americká centrální banka. To bude klíčová informace pro další obchodování. Trh nyní počítá s tím, že centrální banka zvýší své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Pokud by banka zvedla sazby v souladu s očekáváním, neměla by cena zlata reagovat. Toto už je v kurzu započteno. Pokud by centrální banka zvýšila sazby více, byla by to pro zlato pohroma a jeho cena klesla. Naopak pokud centrální banka sazby nezvedne, cena zlata vyskočí.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu není výhled tak jasný jako předešlý týden. Většina indikátorů však stále doporučuje zlato k nákupu. Nicméně když se dívám, jak vysoko je index relativní síly, tak bych se nedivil, kdyby se názor indikátorů brzo změnil. Podle mě tu už není moc prostoru k růstu. Zlato se potřebuje vydýchat. Před třemi měsíci stála unce méně než 1650 dolarů. Tento týden se přitom v jednu chvíli dostal kurt až na 1948 dolarů. To je zhodnocení o 18 % za tři měsíce. To je hodně.

Z pohledu jednotlivých bariér je první rezistence kolem 1962 dolarů za unci a první support kolem 1900 dolarů. V tomto intervalu by se měl kurz držet po celý týden.

Sečteno a podtrženo, z technického pohledu už není moc prostoru k růstu. Z fundamentálního pohledu záleží vše na centrální bance. U té je nejpravděpodobnější scénář, že zvýší sazby o čtvrt procentního bodu. Pokud tomu tak bude, bude zlato i tento týden stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

U zlata jde o vzdálenější budoucnost. Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz