Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne rostla z hladin kolem 1730 až nad 1760 dolarů za unci. Zlatu pomáhal globálně slabší dolar, který byl torpédován strachem z inflace. Slabší dolar přitom znamená, že je zlato dostupnější pro lidi mimo dolarovou oblast, což po něm zvyšuje poptávku, a cena zlata proto roste. Navíc zlatu pomáhala i rostoucí averze k riziku. S přicházejícím podzimem mají totiž mnozí lidé už strach z politického vývoje.

Korunová cena zlata

Podobně jako dolarová i korunová cena zlata rostla. Zatímco počátkem týdne šlo zlato nakoupit ještě za 42 500 Kč za unci, koncem týdne byla cena již o 1000 Kč výš. Tím se cena vrátila tam, kde byla v červnu.

Koruna k dolaru v posledních třech dnech sílí. Kurz se vrátil z hodnot kolem 24,80 k hodnotám kolem 24,60 CZK/EUR. Není to dáno korunou ani situací v ČR, ale čistě vývojem dolaru na světových trzích.

Fundamentální analýza příštího týdne

Nová data z ekonomiky budou signalizovat, že se sentiment v americké ekonomice zlepšuje, ačkoli inflační tlaky sílí. To znamená, že se bude mluvit o dalším růstu úrokových sazeb, což by mělo zlatu ublížit.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je zlato stále levné, protože je o téměř 70 dolarů levnější než 200 denní průměr. Podle Indexu relativní síly je ale nyní v rovnováze. Kurz není ani přeprodaný, ani překoupený. Může tedy snadno prchnout k silnějším i slabším hodnotám. Podle indexu MACD se ale s otevřením pozice vyplatí ještě počkat. Index by nákupní signál však mohl vyslat už zítra.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory signalizují mírný růst ceny, zatímco nová data spíš pokles ceny. To znamená, že z většího nadhledu bude cena zlata během týdne víceméně stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.