Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata tento týden stagnovala, až mírně rostla. Unce zlata v pondělí poklesla k 1735 dolarům, aby se už ve středu začala šplhat výš a v pátek v jednu chvíli dosáhla až na 1760 dolarů za unci.

V korunách cena zlata stagnovala, až mírně klesala. Počátkem týdne zlato zdražilo k 41 500 Kč za unci, aby se v pátek pohybovalo kolem 41 000 Kč. Za poslední tři měsíce bylo zlato levnější akorát koncem října, kdy zavítalo k metě 40 500 Kč za unci.

V pozadí pohybu ceny stál především oslabující dolar, který tíží sázky na to, že americká centrální banka přibrzdí růst úrokových sazeb. 80 % trhu nyní sází na to, že příští zvednutí sazeb bude jen o 50 bazických bodů oproti čtyřem posledním zvýšení sazeb o 75 bazických bodů.

Technická analýza příštího týdne

Je to zajímavé, zlato v dolarových cenách od počátku listopadu citelně podražilo, ale technické indikátory stále doporučují jeho nákup. Z šesti indikátorů 4 doporučují nákup a jen 2 prodej. Pro mě je důležitý Index relativní síly a ten tvrdí, že zlato ještě není překoupené.

Před dolarem je nyní hladina odporu kolem 1765 dolarů za unci. Pokud by ji zlato překonalo, je další hladina kolem 1785. Tu už podle mě nepřekoná. Směrem dolů je první hladina podpory u 1735 a druhá kolem 1705 dolarů za unci. Proražení této hladiny nečekám.

Fundamentální analýza příštího týdne

V příštím týdnu pronese projev hned několik centrálních bankéřů. Očekávám, že jen potvrdí, že růst úrokových sazeb nekončí, ale bude pomalejší. Podle mě bude varovné to, že vyjde index cen nemovitostí, který podle mého očekávání meziměsíčně klesne, což je takový varovný ukazováček, že by měla centrální banka s růstem úrokových sazeb končit. Na druhou stranu ve středu vyjde HDP za 3Q a ten bude velmi optimistický, což by mělo poslat zlato ještě dolů a otevřít nákupní příležitost.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory říkají, že půjde cena zlata výš. Fundamentální to vidí spíš obráceně. Sázím proto příští týden na stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace je rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Většina prodejů je ale už za námi. Je tudíž pravděpodobná nejprve stagnace ceny následovaná růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz