Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato tento týden víceméně stagnuje. To je celkem překvapivé, protože šéf americké centrální banky proti němu použil zbraň hromadného ničení, když prohlásil, že udělá vše pro to, aby zajistil cenovou stabilitu a že je připraven zvýšit úrokové sazby centrální banky o více než původně plánovaných čtvrt procentního bodu. Trh se ihned vyděsil a začal sázet na půl procentního bodu. Mnozí lidé nyní počítají, že se nebude jednat jen o jedno, ale hned dvě po sobě jdoucí půlprocentní zvýšení úroků. To je pro zlato velká věc. Zlato bude vůči dolaru méně atraktivní, protože žádný úrok nenese. A i přesto všechno můžeme konstatovat, že reakce zlata na tuto zprávu nebyla velká. Pro mnoho lidí je totiž ve hře stále riziko eskalace války na Ukrajině. Vedle toho se stále bojí inflace a zlato považují za určitou pojistku. Učebnicová poučka tvrdící, že vyšší úrokové sazby rovnají se levnější zlato, tedy automaticky neplatí.

Korunová cena zlata

V korunovém vyjádření zlato první tři dny týdne stagnovalo, aby ve čtvrtek vyskočila unce zlata ke hladině 44 000 korun. K tomuto vývoji přispěl i kurz koruny k dolaru. Ten s výjimkou čtvrtka víceméně stagnoval.

Fundamentální analýza příštího týdne

Během týdne vyslechneme projevy dalších členů vedení americké centrální banky. Ty nám ukáží, zda není náhodou šéf banky ve svém názoru na úrokové sazby osamocen. Nicméně já předpokládám, že kdyby byl osamocen, nemluvil by tak jasně a jednoznačně. Ve středu vyjde americký HDP. Očekávám výrazné oživení. To by mělo jít proti zlatu.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je zajímavé, že se hladina 1920 dolarů za unci stala hladinou podpory. Kdykoli se totiž tento týden kurz dotkl této hladiny, ta zafungovala jako trampolína a vrátila zlato k vyšším hodnotám. Další hladinou podpory je pak hladina 1900 dolarů za unci.

MACD je vůči zlatu negativně naladěn. Při pohledu na graf je vidět, jak hodně je rozevřený. Index relativní síly je naprosto neutrální. To signalizuje stagnaci těsně nad hladinou 1920 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo nyní stagnovat až lehce krátkodobě klesnout.

Dlouhodobý výhled

Světu hrozí kvůli válce výraznější stagflace, než mnozí čekali. Stagflace přitom byla v minulosti příhodná pro komodity a zejména pro zlato. Bude záležet na Ukrajině. Čím déle bude válka trvat, tím větší stagflace bude.

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228