Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato během posledního předvánočního týdne klesalo. Z hodnot kolem 1800 šlo k 1785 Kč. Vrátilo se tak tam, kde bylo v předešlých týdnech. V korunových cenách cena zlata mírně poklesla, čímž se dostala na svůj padesátidenní průměr. Z tohoto pohledu není zlato zajímavé ani k nákupu, ani k prodeji. Je prostě v rovnováze. Blíží se svátky. To je doba, kdy je na trhu méně peněz. Kurzy mohou ulétnout, aby se s návratem běžného obchodování zase vrátily. Z jednodenních změn nelze nic usuzovat.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu se nebude dít nic podstatného. Vyjdou jen málo podstatná čísla, jako je index spotřebitelské důvěry, který mírně vzroste. Vyjde také změna zásob ropy, která naopak mírně klesne. Vyjde prodej nových domů, který vzroste. Celkově to ale nebude mít na trh velkou roli. Trh už bude mít Vánoce.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu minulý týden MACD změnil názor na zlato a doporučil ho k nákupu. Tento názor mezitím drží. Stochastik je neutrální. Z technického pohledu je tak zlato spíš zajímavé k nákupu než k prodeji. Velkou roli ale sehrají Vánoce. Na trzích bude klesat likvidita a ceny budou spíš jen orientační. Nejbližší obchodní bariéra se nyní nachází kolem 1815 dolarů za unci. Směrem k slabším hodnotám je bariéra kolem 1760 dolarů za unci.

Následující týden by měl být s příchodem Vánoc více vrtkavý. Na trhu bude nízká likvidita. Kurz bude skákat nahoru a dolu, aniž by to něco znamenalo. Počátkem ledna bude kurz tam, kde byl minulý týden.

Dlouhodobý výhled

V nejbližších měsících bude zlato stagnovat s tím, jak se dostane mezi dva mlýnské kameny. Na jednu stranu zde bude strach z utažení americké měnové politiky. Na druhé straně zde bude strach ze stagflace. Zlato se proto bude v příštích měsících pohybovat v intervalu 1720 až 1875 dolarů za unci.

Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Jinými slovy, centrální banky budou postupně zvyšovat úrokové sazby, ale inflace také ještě vzroste. Reálné úrokové sazby tak zůstanou téměř neměnné. To by signalizovalo, že se zlato nevydá nikam daleko a bude víceméně stagnovat. Ve prospěch stagnace mluví i to, že centrální banka sice mluví o budoucím růstu úrokových sazeb, ale nemluví o snížení své bilanční sumy, která je v případě USA devětkrát vyšší než před patnácti lety. Na trhu tak zůstane velké množství peněz, za které se bude stále nakupovat i zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné. Inflace přitom nebude krátkodobá, ale dlouhodobá. To zlatu nahrává.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228