Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata se po většinu týdne držela v intervalu 1660 až 1680 dolarů za unci. Trh neměl jasný trend. Proti sobě šly 2 protichůdné faktory. Nejprve zlato zareagovalo na zprávu o tom, že Rusko chystá částečnou mobilizaci. To mnohé investory vyděsilo. Začali hledat sázku jistotu, a proto nakupovali zlato. Následně však americká centrální banka zvýšila své úrokové sazby a signalizovala odhodlání do konce roku ještě více své úrokové sazby zvýšit. Podobně zareagovaly i další centrální banky od Británie, přes Švýcarsko až po Indonésii. To zlatu ublížilo. Vrátilo se tam, kde bylo před zprávami z Ruska. Z většího nadhledu tak zlato jen stagnovalo.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata byla tento týden velmi nízko. V jednu chvíli se dostala až pod 40 800 Kč za unci. Tak levné bylo zlato v korunách naposledy v polovině července. Ve druhé polovině týdne však cena zlata vyskočila až na 42 tisíc korun za unci. I tak je ale cena dobrá, protože 100denní průměr činí 42 500 Kč. Nárůst ceny ve druhé polovině týdne byl dán pohybem koruny k dolaru. Koruna totiž ve druhé polovině týdne oslabila až nad 25 korun za dolar. Jen pro představu: v dubnu byl kurz ještě pod 22 korunami za dolar.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu se toho příští týden moc nového nedozvíme. Podle mě bude zajímavý jen deflátor HDP, který ukáže nárůst inflačních tlaků v USA, a bude tak signalizovat růst úrokových sazeb. Růst úrokových sazeb je však v ceně zlata již odražen, takže podle mě nebude důvod k tomu, aby ceny zlata po statistice klesly.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu zůstává zlato levné. Aktuálně se pohybuje pod 1680 dolary, ačkoli jeho průměr činí 1776 dolarů za unci. Podle MACD může být však zlato ještě levnější. Index relativní síly to ale tak jednoznačně nevidí. Zlato je podle něj blízko bodu, kde bude přeprodané.

Sečteno a podtrženo, z fundamentálního pohledu není důvod, aby se cena zlata měnila. Z technického pohledu je ještě prostor k mírnému poklesu ceny. Očekáváme proto stagnaci až mírný pokles ceny.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora