Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata má v červenci klesající trend. Zatímco počátkem července byla nad 1 800 dolary za unci, tento týden poklesla už pod 1 700 dolarů za unci, když se přiblížila hladině 1 680 dolarů za unci. Takto levné bylo zlato naposledy na jaře 2021. V pozadí poklesu ceny stojí očekávání dalšího růstu úrokových sazeb v hlavních ekonomikách světa.

Korunová cena zlata

Koruna má dlouhodobou tendenci k dolaru oslabovat, protože se svět bojí recese ve Střední a Východní Evropě. Zatímco počátkem července byl kurz kolem 23,70 CZK/USD. V následujících dnech kurz oslabil až nad 24,40 CZK/USD.

Oslabení koruny ke zlatu ovšem nestačilo kompenzovat pokles ceny žlutého kovu. Korunová cena zlata během června poklesla ze 43 000 korun za unci až pod 41 000 korun za unci. Tak levné bylo naposledy v únoru letošního roku.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve středu bude zveřejněn výsledek zasedání americké centrální banky. Očekává se, že centrální banka zvýší své úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. To je špatná zpráva pro zlato. Opět bude proti dluhopisům úrokově méně zajímavé.

Technická analýza příštího týdne

Zlato je zhruba 40 dolarů pod svým 20denním průměrem a je velmi levné. Otázkou je, jestli je vhodné k nákupu, nebo ještě více zlevní. Na to odpovídá Index relativní síly. Ten tvrdí, že letos nebyl trh ještě nikdy tak přeprodaný jako nyní a je podle něj vhodná doba k nákupu zlata. Index MACD to vidí podobně. Ten sice ještě nevyslal jasný nákupní signál, ale zdá se, že se k tomu blíží. Jenže to může být jen krátkodobý závěr.

Sečteno a podtrženo, pro příští týden čekám:

nejprve korekci ceny k vyšším hodnotám, následně přijde zvýšení úrokových sazeb v USA. Tady záleží na tom, zda dojde k růstu o 0,75 procentního bodu. Tento růst je v ceně zlata již odražen. Na něj nemusí zlato reagovat. Vyšší růst sazeb by ale vyvolal další pokles ceny zlata. Nižší růst úrokových sazeb by naopak způsobil růst ceny zlata. V každém případě nejbližší obchodní bariéra je kolem 1 675 dolarů za unci. Tu bude těžké překonat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že půjdou úrokové sazby ještě nahoru. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je proto pravděpodobný pokles ceny následovaný korekcí.

Z velmi velkého nadhledu však lze očekávat, že směřujeme do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

776 888 228