Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata tento týden poklesla. Zatímco v pondělí byla těsně pod 2020 dolary za unci, ve čtvrtek se dostala lehce pod 1970 dolarů.

V korunách to bylo podobné. Z pondělních 43 900 Kč cena postupně klesala až na čtvrtečních 43 200 Kč. Nicméně to není nic dramatického. Minulý týden bylo zlato na podobných hodnotách. Jen všechny zisky byly umazány.

V pozadí stála překvapivě dobrá data z amerického maloobchodu, která investory přivedla k přesvědčení, že americké úrokové sazby ještě vzrostou. Kapitál proto odtékal ze zlata do dluhopisů. Řada spekulantů si také vybírala zisky. Přece jen zlato nad 2000 dolary je drahé a mnozí ho nakoupili podstatně levněji.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pátek bude mít projev šéf americké centrální banky. Podle mě jen přesvědčí trh, že úrokové sazby půjdou ještě nahoru. V úterý vyjde statistika prodejů nových domů. Očekávám, že tady zaznamená ekonomika pokles, což by mělo zlatu pomoci. Ve čtvrtek vyjde deflátor, který ukáže zrychlující se inflační tlaky, takže se opět bude mluvit o růstu úrokových sazeb, což je pro zlato špatně.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory otočily názor. Doporučují zlato v mezidenním obchodování k prodeji. Jinými slovy, v příštích dnech může jít zlato ještě níž. Nicméně v mezitýdenním porovnání stále doporučují zlato k nákupu. Dlouhodobě se nic nemění. Vzdálený horizont vidí technické indikátory vysoko.

Nejbližší hladina podpory je kolem 1940 dolarů a nejbližší hladiny odporu je kolem 2040 dolarů. V tomto intervalu by se mělo zlato během týdne pohybovat.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo během týdne mírně klesat až stagnovat v relativně širším pásmu.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.