Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata zažila tento týden další nárůst. Z pátečních 1755 dolarů za unci vyskočila cena až na středečních 1785 dolarů. Tady přišla korekce, ale i tak je zlato tento pátek proti předešlému pátku o 10 dolarů za unci dražší.

Zlatu pomohla geopolitická nejistota, když na Polsko dopadla raketa a zabila dva lidi. Hodně lidí se domnívalo, že se jedná o ruskou raketu a že kvůli tomu začne válka mezi Ruskem a státy NATO bránící Polsko. Všichni najednou utíkali k jistotě, kterou nabízí zlato. Když se později ukázalo, že raketa nejspíš nebyla ruská, trhy se uklidnily a cena zlata většinu růstu umazala. To, že ale neumazala veškerý růst, ukazuje, že je zlato už na rostoucí trajektorii.

Investoři se vrací ke zlatu jednak kvůli pravděpodobně vleklé geopolitické nejistotě, ale i kvůli tomu, že vyspělé země přibrzdí růst úrokových sazeb. V mnoha zemích to totiž vypadá, že už byl dosažen vrchol inflace.

Při přepočtu na koruny se cena vyvíjela podobně jako v dolarech. Krátce před zprávou o raketách se zlato obchodovalo kolem 41 400 Kč za unci. Po zprávě vzbuzující strach z rozšíření války vyskočila cena až na 42 000 Kč za unci. Když ale porovnáme současné ceny s cenami před týdnem, jsme na stejné hodnotě. Takže zatímco v dolarech šla za poslední týden cena zlata trochu nahoru, v korunách zůstává stejné.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu se příští týden nic neděje. Nebude zveřejněna žádná statistika. Jediné, co může pohnout cenou zlata, jsou případné komentáře centrálních bankéřů. U nich počítám, že budou signalizovat další zvýšení úrokových sazeb ale menší, než se původně čekalo.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je zlato stále zralé k nákupu. Podle indexu relativní síly není zlato ještě překoupené. I MACD vidí zlato stále k nákupu. Z technického pohledu je před zlatem bariéra kolem 1785 dolarů. Tu bude asi složité překonat, když ji neprorazila ani nejistota války NATO s Ruskem. Na druhé straně hladina podpory je kolem 1740 dolarů. Ani s jejím proražením nepočítám.

Sečteno a podtrženo, cena zlata by měla tento týden stagnovat až mírně růst.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz