Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata počátkem týdne klesala až k 1900 dolarů za unci. Trh čekal na rozhodnutí americké centrální banky (Fed). Ta se v souladu s očekáváním rozhodla zvýšit své klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Nyní se zdá, že Fed zvedne své úrokové sazby na každém ze svých následujících šesti zasedáních. Na konci cyklu utahování měnové politiky by se tak měla klíčová sazba blížit 2 %. To je hodně. Když se dívám na to, jak Fed zvyšoval v minulosti své úrokové sazby po krizi, ukazuje se, že každý následující cyklus zvyšování sazeb je menší než ten předchozí, proto osobně nevěřím, že Fed zvýší nakonec své sazby tak výrazně. Krátce po zvýšení sazeb, zlato nereagovalo nikterak dramaticky. Dokonce uzavřelo den se zisky. V kurzu bylo zvýšení sazeb kvůli nejvyšší inflaci za 40 let už evidentně započítané.

Ve druhé polovině týdne již cena zlata roste. Ten, kdo uvažuje strategicky, nemůže ignorovat dění na Ukrajině. Tam někteří lidé čekali nějakou dohodu. Později však vyšlo najevo, že sami Ukrajinci čekají dohodu  až v květnu. Zatímco před útokem Ruska na Ukrajinu čekal Fed vrchol inflace už v prvním kvartále, po útoku čeká vrchol uprostřed roku s poklesem až koncem roku 2022. Vrchol se tedy kvůli drahým energiím o pár měsíců posunul. Fed zvýšil očekávanou inflaci letos i v příštích letech. Zatímco v prosinci čekal letošní inflaci kolem 2,6 %, nyní ji čeká kolem 4,3 %.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata během týdne výrazně poklesla. Zatímco před týdnem byla lehce pod 46 tisíci za unci, v polovině týdne byla už na 43 tisících. Koncem týdne sice korigovala, ale stále byla v mezitýdenním porovnání levná. Kromě zlata se totiž hýbal i kurz koruny. Zatímco před týdnem byl kolem 23 korun za dolar, v polovině týdne byl pod 22,40 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu by mělo zlato stagnovat, protože nevyjde žádná zásadní statistika. Jediné, co by mohlo kurzem fundamentálně pohnout, je projev člena bankovní rady Fed Evanse. Ten nejspíš ale jen utvrdí trh v tom, že úrokové sazby půjdou mnohokrát po sobě nahoru, což je pro zlato negativní zpráva.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory otočily na zlato názor. Index relativní síly tvrdí, že se zlato vrátilo k dlouhodobě udržitelným hodnotám. MACD ho však stále doporučuje prodávat. Z technického pohledu má zlato ještě prostor k poklesu ke hladině 1880, kterou však těžko prorazí.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo nyní lehce krátkodobě klesnout. Volatilita kurzu bude stále vysoká. Zlato by mělo zůstat v intervalu 1880 až 1975 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Světu hrozí kvůli válce výraznější stagflace, než mnozí čekali. Stagflace přitom byla v minulosti příhodná pro komodity a zejména pro zlato. Bude záležet na Ukrajině. Čím déle bude válka trvat, tím větší bude stagflace.

Rizikem stále zůstává covid. Jeho nárůst hlásí Čína. V minulosti přitom covid cenu zlata zvyšoval.

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Vidíme, jak mnozí nakupují zlato v panice, že by se mohla válka dostat i do ČR. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Ceny energií půjdou kvůli válce ještě nahoru. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata. Nicméně kromě Fedu asi už moc zvyšování úrokových sazeb neuvidíme. ECB se neodváží zvýšit úrokové sazby.

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228