Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne roste. Není to ale velký růst. Z hodnot kolem 1760 se vyšplhala k 1780 dolarů za unci. Kurz se tak pomalu začíná blížit svému 50dennímu průměru.

Zlatu tento týden pomohla globální nejistota, když rostlo napětí mezi Čínou a Taiwanem. Ve světě mezitím rostl i strach z inflace spojené s recesí (stagflace). Zlatu pomáhal také slabý dolar.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata během posledního týdne roste a blíží se průměru z června. Koruna k dolaru totiž víceméně stagnuje, když se drží těsně nad 24 korunami za dolar.

Fundamentální analýza příštího týdne

Dá se očekávat, že v nejbližších dnech přetrvá ve světě strach z Číny a možného útoku na Taiwan. To dává v příštích dnech zlatu prostor k růstu.

Ve středu vyjde v USA spotřebitelská inflace. Očekáváme její růst na nové rekordy. To vyvolá strach z vyšších úrokových sazeb, což pošle ceny zlata dolů. Následující den vyjde index cen v průmyslu. I tady očekáváme rekordní inflaci se stejným dopadem na ceny zlata.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je jasné, že zlato už dosáhlo svého dna u hladiny 1680 dolarů za unci. Tady se odrazilo a šlo k vyšším hodnotám. To se zrcadlí i v Indexu relativní síly. Ten v polovině července indikoval ohromnou přeprodanost trhu. Tady se situace otočila a dnes už Index tvrdí, že je trh v rovnováze. Index MACD doporučuje dolar k nákupu. Nejbližší hladina odporu je kolem 1820 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, pro příští týden čekám nejprve růst ceny zlata vystřídaný následným poklesem. Z většího nadhledu tedy nedojde k zásadní změně ceny.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Pro více informací volejte: 776 888 228