7.5.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v první polovině týdne nejprve rostla. Dostala se z 1980 až na 2065 dolarů za unci. Koncem týdne však přišla korekce a cena se na chvíli vrátila až na 2000 dolarů za unci.

V korunách jsme viděli podobný vývoj. Z hladin lehce pod 42 500 se cena vyšplhala až na 44 000 korun za unci. Koncem týdne ale přišla korekce ke hladině 42 800 Kč za unci.

V pozadí nárůstu cen stojí americká centrální banka (Fed), která signalizuje možné pozastavení růstu úrokových sazeb. Samotná fakt, že Fed zvýšil své sazby o 25 bazických bodů na nejvyšší hodnotu za 16 let, trh ignoroval. S tím se totiž počítalo. Zlatu nahrála slova šéfa banky Jerome Powella, který varoval před ochlazováním ekonomiky. Navíc byl na trhu cítit strach o banky, když padla First Republic Bank (třetí středně velká banka v řadě). Po trhu se již šeptá o čtvrté možné bance. Pokud by nastalo domino padajících bank, zlato by z toho benefitovalo jako bezpečný přístav.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý promluví člen vedení Fed John Williams. Ve středu vyjde spotřebitelská inflace. Očekává se výrazný nárůst na meziměsíční bázi a stagnace na meziroční bázi (5 %). To bude pro zlato nejspíš nepříznivé. Podobně mohou být vnímány i průmyslové ceny. Zlato by nyní potřebovalo pokles inflace.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jsou z krátkodobého pohledu ke zlatu skeptické. Počátkem týdne tak může ještě cena klesnout. Z nadhledu týdne ale jasně doporučují nákup zlata a to i přesto, že podle některých indikátorů je už zlato překoupené.

Z pohledu hladiny odporu a podpory se domnívám, že zlato se bude během týdne pohybovat v intervalu 1970 až 2060 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory tvrdí, že ceny zlata půjdou ještě nahoru. Naopak fundamenty mluví ve prospěch poklesu ceny zlata. To když sečteme, vede k mému očekávání, že cena zlata bude v průměru stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz